Когато един отбор не върви, си отива треньорът му. Така е било, така е и така ще бъде... Не направи изключение и Калиакра. Кметът на Каварна не се води президент на клуба, но го финансира чрез общината и на практика той... поръчва музиката.

Как се стигна до смяната на Филип Филипов, за когото аз продължавам да твърдя, че е добър треньор? Могат да се изтъкнат много доводи, но в крайна сметка важни са резултатите, а не постигнатото преди време или добрите намерения за в бъдеще.

Филипов допринесе отборът да влезе в А група. Безспорно е. Той убеди и ръководството, че с тогавашните футболисти ще е трудно оставането в групата, наричана майсторска. Истина е, че и ръководството му взе играчи за изцяло нов отбор. Да не ги изброявам всички, но от вратаря Господинов, та до Светльо Петров и Нико Петров, дошлите все са добри футболисти.

Калиакра започна повече от мечтано дебюта си в А група. Победи Славия в София и оттук май започнаха проблемите. Да. Започнаха проблемите. Никой не е очаквал, че отборът ще тръгне с три точки и малко представата за действителността в отбора бе изкривена. И последва равенство с Монтана, в което бяха загубени две точки срещу отбор от втората половина на таблицата. Трудната програма продължи със загуби в София от Локомотив и Левски, като тук притеснението идва от това, че отборът не вкара гол.

Последва важна победа над Миньор и първи, засега единствени три домакински точки. Глътката въздух не бе използвана, за да започне Калиакра „правилно да диша” и в следващите 4 мача отборът взе само една точка, като домакин на Пирин, но не отбеляза нито един гол. Загубените 5 точки от двете домакинства на Пирин и Академик се оказаха много тежки и тимът се смъкна до 13-то място в класирането. За 9 кръга бяха вкарани само три гола , а допуснати 16, което подсказва, че каварненското Каляри изпитва трудности в А група.

Осемте спечелени точки дотук дават на отбора крехка преднина от 3 точки от последните три в групата – Миньор, Видима Раковски и Академик. Пред него с точка аванс са Монтана, Сливен и Пирин.

Смяната на треньора бе извършена и Тони Здравков със сигурност е знаел програмата до края на есенния дял. Той вече бе начело на тима и обстановката му е позната, но едва ли си прави илюзии какво го очаква. Само бегъл поглед на предстоящите 6 мача от първенството показват, че Калиакра може да не спечели и точка. За да не ни обвинят в черногледство, да видим откъде може да се вземе нещо.

От домакинствата едва ли. Те са с Черноморец Бс, Черно море Вн и Литекс Лч. Всяка евентуално измъкната точка ще е златна за отбора в борбата му за оставане в групата.

Гостуванията започват с мач в София срещу ЦСКА, а след това гост в Севлиево и в Сливен. Ако отборът промени играта си и започне да вкарва, може да се надява на нещо в Севлиево, макар този мач да е на „живот и смърт” и за Видима Раковски. Ако бъде взето нещо от Сливен, ще е като десерт...

Хубавото е, че след като отборът влезе в А група, бързо разбра, че колкото и слаб да е този ешелон, то разликата е голяма. Кметът постигна мечтата си да играе с Левски и ЦСКА, но сега ще трябва да помогне на Тони Здравков да наложи идеите си и през пролетта отборът да се опита да запази мястото си в А група.

Феновете в Каварна не трябва да имат големи очаквания и да се радват на присъствието на любимото им Каляри в елита. И да се наслаждават на гостуванията на Черноморец, Черно море, Литекс, Локо Сф, Левски и ЦСКА. Защото иначе знаят в Източната Б група каква е картинката. Затова е задължителна тяхната подкрепа в тези трудни времена.

Ако Тони Здравков се справи със задачата да задържи отбора в А група, значи назначаването му на мястото на Филип Филипов е имало смисъл, ако ли не, той ще е поредният тръгнал си треньор от отбор, който не върви, или върви надолу. На първо време от Здравков се иска да спре, с наличния материал, вървенето надолу...